14 Temmuz 2016 Perşembe

Her Çocuğun Okuması Gereken Kitaplar


HER ÇOCUĞUN OKUMASI GEREKEN KİTAPLAR

            Birinci sınıfta okuma yazma öğrenince, kitap okuma serüvenimize, genelde masallarla başlarız. Kırmızı Başlıklı Kız, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Uyuyan Güzel, Külkedisi, Parmak Çocuk gibi klasikleşmiş eserleri okuruz. Ayrıca, Keloğlan Masalları, Nasrettin Hoca Fıkraları, Ezop Masalları ve Bin bir Gece Masalları da vazgeçemeyeceğimiz kitaplardandır.

            İlerleyen sınıflarda İngiliz yazar Lewis Carroll'un kaleme aldığı "Alice Harikalar Diyarında" kitabını okumak hayal gücümüze bambaşka ufuklar açacaktır. İtalyan yazar Carlo Collodi'nin yazdığı "Pinokyo" adlı eseri okuduğumuzda ise sevginin ve dürüstlüğün gücüne tanık olacağız.

            İtalyan eğitimci ve yazar Edmondo De Amicis'in kendi oğlunun günlüklerinden esinlenerek yazdığı "Çocuk Kalbi" adlı çalışması dünyanın en yararlı çocuk kitabı seçilmiştir. Kitabın kahramanı olan ilkokul çağındaki Enrico'nun maceralarını okuyarak, merhamet duygusu ve çocuklar arası sosyal ilişkilerimiz gelişebilir.

            Fransız yazar Antoine De Saint-Exupery'nin yazdığı "Küçük Prens" adlı eser dünyada en yaygın ve ünlü çocuk edebiyatı çalışmalarından biridir. Küçük Prens'in yurdundan ayrılıp altı ayrı düşsel gezegene yaptığı gezileri, ibret ve heyecanla okuyabiliriz.

            Hikaye okumak isteyen çocuklar, ülkemiz çocuk edebiyatındaki en üretken ve usta isimlerden biri olan Gülten Dayıoğlu'nun kitaplarını tercih edebilir. Eğlenceli ve mizah içeren kitaplarıyla Yalvaç Ural'ın eserlerini de tatmakta büyük fayda var. Şiir okumak isteyen çocuklar için ise, en güzel şiirleri edebiyatımızın dev ismi Fazıl Hüsnü Dağlarca yazmıştır. Yaramaz Sözcükler, Bitkiler Okulu, Balina ile Mandalina adlı eserler okunabilir.

            Okuma kültürümüz ve zevkimiz arttıkça Fransız yazar Jules Verne'in birbirinden mükemmel bilim kurgu kitaplarını keşfedeceğiz. Ömer Seyfettin'in yürek titreten inceliklerle örülü hikayeleriyle karşılaşacağız. Yavuz Bahadıroğlu'nun tarihi romanlarının heyecanını yaşayacağız.

            Kitapların büyülü dünyasında soluk soluğa maceralar yaşayıp, hiç tatmadığımız deneyimlerin farkına varıp, hoş hayat tecrübeleri kazanacağız. Okudukça hayatımız zenginleşecek. Renkli kelimeler ve farklı hayaller uçuşup duracak beynimizin kıvrımlarında.
                       
                      POLAT ONAT
           www.edebiyathaberleri.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder